Klikom na sliku pristupite sajtu.

OVO NEMAJU NI AMERIKA, NI RUSIJA: Ova napuštena kuća u šumi krije strogo čuvanu tajnu bivše Jugoslavije (VIDEO) – Regionalne Novine

OVO NEMAJU NI AMERIKA, NI RUSIJA: Ova napuštena kuća u šumi krije strogo čuvanu tajnu bivše Jugoslavije (VIDEO)

U centralnom delu Hrvatske u Karlovačkoj županji kod spomenika Petrova gora, nalazi se jedna napuštena kuća u šumi koja je godinama predstavljala veliku misteriju.

Nakon mnogo godina, otkriveno je da je ona bila atomsko sklonište i bila je jedna od najvećih tajni bivše JNA. Lift u ovoj naizgled običnoj kući, koja je imala svoje ime “Magarečevac”, na tri sprata je bio posebno specifičan.

Naime, nije išao na gore, već se spuštao 50 metara ispod površine zemlje, gde se zapravo i skrivalo sklonište za slučaj napada atomskom bombom, a koje je bilo opremljeno da može bez problema da se živi 3 meseca u njemu, bez izlaska napolje…

Penzionisani brigadir Zlatko Cišper, objasnio je da se specijalizovana stanica Petrova Gora prostire na 2.000 kvadratnih metara uz čitav niz prostorija – električna centrala, kuhinja, ostave, prostorije za spavanje, prostor za dekontaminaciju.

Sve prostorije su odvojene pregradama i vratima sa udarnim ventilima za slučaj pada atomske bombe, a u izlaznom delu se nalaze betonska vrata od 40 tona, konstruisana da razbiju i zaustave čak i talas nuklearnog udara.

Pogledajte video:

politika-ekspres.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *