Klikom na sliku pristupite sajtu.

Ostavio državni posao i otišao u Njemačku – bez znanja jezika i na minimalnu platu – Regionalne Novine

Ostavio državni posao i otišao u Njemačku – bez znanja jezika i na minimalnu platu

Srđan Knežević, upravnik u Dječijem odmaralištu na Goču u Srbiji i odbornik u dva mandata u kraljevačkoj skupštini, napustio je sve to i otišao sa porodicom u Njemačku, započevši život od nule. Iako radi u magacinu, a supruga na održavanju kancelarija, kaže da i sa malim primanjima imaju mnogo više od onoga u Kraljevu, i da nema namjeru da se vrati u Srbiju.

Mnogi u Kraljevu bi se zadovoljili onim što je Srđan imao. Državni posao, kao upravnik u odmaralištu na Goču, i odbornik u skupštini. Ali, to nije bio život kakav je njegova porodica željela, piše “24sata“…

“Tu nesigurnost koja vlada u Srbiji, a posebno u Kraljevu, više nisam mogao ni da trpim ni da izdržim. Supruga nije radila i uvijek je falilo. U dva mandata sam bio odbornik Pokreta za Kraljevo i živjeli smo stvarno krajnje skromno. Ni odmora, ni auta, pa opet nije dostizalo kredit za stan i ostane tek za hranu i samo za dio računa. Divio sam se ljudima koji su primali manje i opet nekako opstajali. A da suprugu zaposlim tako što ću da molim nekog od kvazi političara na vlasti u Kraljevu, nisam mogao”, započinje Srđan svoju životnu priču.

Iz Njemačke otplaćuju i kredit za stan

Knežević je rekao da i sa primanjima malim za Njemačku, i pored svih troškova koje tamo imaju, mogu da otplate ratu kredita za stan koji su kupili u Kraljevu. On kaže da mu je plan da se kasnije bavi poljoprivredom, da uzme u najam komad zemlje i da ima zasade jabuka ili kupina, jer je to već radio u svom selu.

Knežević je u Njemačkoj od polovine septembra prošle godine i kaže da čim je dobio radnu vizu na pet godina, nakon sedmicu dana je našao posao.

Kćerka je krenula u školu, i kako se Srđan povjerio, ako ništa drugo, bar će zbog nje da ostanu dok ne završi školu i ne krene svojim putem.

“Oboje smo na baš malim platama, i opet nema cimanja. Odeš u prodavnicu i kupiš šta ti treba. Odeš na pumpu i sipaš pun rezervoar, a u Kraljevu sam imao “juga” koga sam prodao kada sam shvatio da nemam ni 10 litara benzina da kupim mjesečno! Radim u magacinu firme koja izdaje opremu za organizovanje slavlja, a supruga radi na održavanju kancelarija. Imamo i dodatni posao, jer je ovde moguće da radiš za 450 eura koji se ne oporezuju”, priča Kraljevčanin.

Kneževići kažu da im je najvažnije da savladaju jezik, jer bi onda mogli da napreduju u poslu i da više putuju po Evropi, jer to inače Nijemci i rade.

“Fasciniralo me je to što je sve uredno, što ujutru vidiš da svi, ali apsolutno svi idu nekud na posao. I nasmijani su. Da mogu ovde da prebacim bar dva prijatelja iz Kraljeva, ja tamo ne bih ni na odmor odlazio”, povjerio se Knežević.

IZVOR: www.centralno.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *