ISPLIVALA ISTINA O PILETINI KOJU SU JUČER SVI KUPOVALI U LIDL-U: Više nema sumnje, SADA JE SVE JASNO! – Regionalne Novine

ISPLIVALA ISTINA O PILETINI KOJU SU JUČER SVI KUPOVALI U LIDL-U: Više nema sumnje, SADA JE SVE JASNO!

Jučer je piletina bila glavna tema u Srbiji, a “atak na batak” pravi fenomen, budući da su se u moru popusta građani otimali baš za taj artikl, koji je košta 119,99 dinara po kilogramu (oko 2 KM).

Juče ujutru reporteri “Blica” su zatekli gospođu u objektu u Vojislava Ilića koja je pazarila 30 pilića, a kako je dan odmicao, pokazalo se da apsolutno nije jedina.

a

Nizali su se snimci “otimanja” za piletinu, a mi smo istražili – zašto baš piletina, pored banana, ananasa, šećera, i još mnogo drugih koji su bili na akciji u Lidlu.

“Blic.rs” je uradio kratku analizu tržišta i potreba kupaca sa jednim pitanjem: kako je piletina postala ne samo glavna tema, već osnovna namirnica srpskog domaćinstva?

pilici

Ako izuzmemo današnju cijenu, piletina jeste najjeftinije meso koje možete naći na domaćem tržištu. Prosečna cijena joj je oko 210 dinara po kilogramu, dok je za svinjetinu neophodno izdvojiti, i to u jeftinijim marketima, oko 400 dinara, dakle gotovo duplo više. Junetina je u toj podjeli daleko najskuplja, pa je kilogram, kada se uzme neki prosek cena u vodećim marketima i mesarama, oko 800 dinara.

s

Kada se malo pozabavimo i time šta sve možete s jednim piletom, izbor pilećeg mesa kao centralne namirnice za srpskim ručkom, pa i u ovoj akciji Lidla, nimalo ne čudi.

– U Srbiji se uzgaja oko 26 miliona komada živine, što daje oko 80 hiljada tona pilećeg mesa godišnje. Oduvek je piletina bila meso koje je prosečan Srbin koristio najviše u ishrani, jer je svako mogao da tovi piliće u sopstvenom dvorištu, a generalno je hrana za tov piladi najpovoljnija – objašnjava za “Blic” Branislav Gulan, član Odbora za srpsko selo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i dodaje da je piletine uvijek bilo, te da i kada smo imali meso i kada ga nije bilo na tržištu, piletina je opstajala, dok sa druge strane, kako on tvrdi, znatno je manje junetine na našem tržištu, svega pet hiljada tona godišnje.

Poznat je podatak da Srbi troše oko 30 kilograma mesa godišnje, od čega je 15 kilograma piletine, nešto manje svinjetine, a svega tri do četiri kilograma ode na junetinu, odnosno ribu.

begunis@boringobora

Leskovac uživo. Rulja već pokazuje svoje mogućnosti…

lidl1

.

1642565-lidl-foto-kurir-tv-ff

.
lidl

Piletina je proizvod koji se u potpunosti može iskoristiti. Osim što se prži, peče i pohuje brže od ostalog, crvenog mesa, zgodna je za razliku od svinjetine za kuhanje i spremanje supe, a koristi se i u mnogim salatama.

– Ja nešto ne volim piletinu kao svinjetinu, ali cijena u Lidlu me je privukla, pa ću uzeti nekoliko pilića, zamrznuti i poslije koristiti za rusku salatu – objasnila je jedna gospođa danas svoje razloge za kupovinu ovog mesa u Lidlu.

1642565-lidl-foto-kurir-tv-ff

Još jedan povoljan trenutak za piliće je i rod kukuruza koji je bio nesvakidašnji ove godine, oko sedam miliona tona, pa je i to doprinijelo većem uzgoju živine, iako je dosta mesa na našim trpezama uvozno.

lidl-us

Bilo kako bilo, piletina je danas u Srbiji odnijela pobjedu, ali, činjenica je da je ona svakodnevno godinama već odnosi, samo možda nikada ovako javno kao danas.

IZVOR: Novi.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *