NASER ORIĆ PORUČIO SVIM SRBIMA: Srbima javno poručujem … – Regionalne Novine

NASER ORIĆ PORUČIO SVIM SRBIMA: Srbima javno poručujem …

Gostujuci u emisiji na jednoj Bosansko­Hercegovackoj televiziji Naser Oric je porucio svim Srbima, a sta je rekao pogledajte u video snimku ispod:

Loading..

ex­portal.info

Dodatno procitajte:

Loading..

DODIK BURNO REAGOVAO NA INICIJATIVU IZ SAD-a: “Nema potrebe za Dejtonom 2, mi nismo za to i nama je ovako dobro”

Kongresmen američke savezne države Ohio Michael Turner obratio se prije tri dana u američkom kongresu i izrazio svoju bojazan da je mir uspostavljen Dejtonskim sporazumom u opasnosti.

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je da je za njega neprihvatljiv Dejton 2 i da je on za unutrašnji dogovor bez uplitanja stranaca.

Kongresmen američke savezne države Ohio Michael Turner obratio se prije tri dana u američkom kongresu i izrazio svoju bojazan da je mir uspostavljen Dejtonskim sporazumom u opasnosti. On je pozvao državnog sekretara Rexa Tillersona da bude domaćin Dejtonskog mirovnog sporazuma II.

Ovakav potez kongresmena Michaela Turnera je na upit N1 komentarisao i Dodik.

“Za mene je prihvatljiv okvirni i izvorni Dejton. BiH je daleko od funkcionisanja i to vidimo u zajedničkim institucijama. Znajući kako djeluju ti kongresmeni, senatori u američkom sistemu, moguće da se radi o nečijem lobiranju. Mislim da nema potrebe za Dejtonom 2. Mi nismo za to. Mi smo za unutrašnji dogovor bez uplitanja stranaca”, kazao je Dodik.

Kongresmen američke savezne države Ohio Michael Turner obratio se prije tri dana u američkom kongresu i izrazio svoju bojazan da je mir uspostavljen Dejtonskim sporazumom u opasnosti.

“Ustao sam danas ovdje kako bih odao počast dvije stvari iz historije Dejtona u Ohiju. Kao prvo, prošle sedmice je obilježena 22. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dejtonski mirovni sporazum je doveo do kraja godine krvoprolića i stvorio okvir za dugotrajni mir u Bosni i Hercegovini. Ja sam služio kao gradonačelnik Dejtona tokom potpisivanja sporazuma i svjedočio da američka diplomatija može okupiti protivnike oko pregovaračkog stola.

Nedavno, međutim, bojim se da je mir stvoren u Dejtonu u opasnosti. Sada je kritično vrijeme za regiju. Ove sedmice sam pisao državnom sekretaru Rexu Tillersonu potičući ga da bude domaćin Dejtonskog mirovnog sporazuma II. Sjedinjene Države imaju obavezu voditi i podupirati mir koji smo stvorili 1995.”, kazao je kongresmen Turner.

IZVOR: SB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *