MORE SE ZACRVENELO, A ONDA SE ZAČUO JEZlV ZVUK: Turisti su u strahu gledali šta se događa – Regionalne Novine

MORE SE ZACRVENELO, A ONDA SE ZAČUO JEZlV ZVUK: Turisti su u strahu gledali šta se događa

Užasni prizori ovih danas su stigli s Farskih otoka, gdje je u tradicionalnom događaju naziva Grindadráp, ubijeno na desetine kitova.

Naime, grupa kitova kretala se u blizini ovog otočja budući da je sezona migracija, ali običaj tamošnjih kitolvaca je da ih tjeraju prema obali, gdje ostaju zarobljeni, a onda ih lokalci ubijaju.

Alastair Ward, student s Cambridge univerziteta, objavio je slike s ovogodišnjeg Grindadrápa, a na Farskom je otočju slavio proslavu diplome.

“Šetali smo kad nam je prišla jedna obitelj i rekla kako smo sretni, možemo vidjeti kako kitovi stižu. Mislili smo da će biti samo jedan, ali onda smo ih vidjeli sve više i više, a čamci su ih tjerali prema obali. Nisam mogao vjerovati koliko kitova ima. Tjerali su ih u zaliv i udarali veslima”, ispričao je on.

“Kad su prišli, svi su sa obale potrčali u plićak i počeli su ih ubadati. Čak su i djeca bila tamo, vukli su užad i skakali po kitovima koji su sporo umirali. Samo smo sjedili i gledali to, potpuno šokirani.”

Loading..

U zalivu Sandav Gur ubijeno je više od 180 kitova.

“Zvuk koji je dolazio od umirućih kitova je bio jeziv. Zabijali su im kuke u otvore za disanje, i ubadali velikim noževima. No, tamo je to ljudima normalno. Tako su odgojeni”, rekao je ovaj student.

I dok lokalci kažu da je ovo tradicija stara stotine godine, i da im meso i mast od kitova pomažu da prežive zimu, čelnici grupe s Farskih otoka koja se bori protiv ubijanja kitova navode da nema potrebe da se ubije 180 kitova i da dosta mesa samo istrune na obali…

Loading..

Svakog ljeta, članovi grupe idu s brodovima i pokušavaju zaustaviti ubijanje kitova, no često bivaju uhapšeni.

Pogledajte fotografije koje su objavljene na društvenim mrežama.

 

IZVOR: novinebalkan.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *