GNJUSNO OTKRIĆE NA BANKOMATIMA U REGIONU: Kako ćete dizati novac kad OVO VIDITE?

Jutarnji list je testirao javne ekrane na dodir u Zagrebu kako bi doznali što se sve nalazi na njima

Nakon istraživanja londonskog portala Metro.co.uk, Jutarnji list odlučio je u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Andrija Štampar” testirati javne ekrane na dodir u središtu Zagreba, na najposjećenijim mjestima, kako bi doznali što se sve nalazi na njima, tj. što sve dodirujemo prstima.

Odabrali su četiri različite vrste ekrana na dodir. McDonald’sove ekrane na dodir za naručivanje hrane koji se nalaze i u restoranu na Glavnom kolodvoru, zatim ekran aparata za poništavanje karata u tramvaju, ekran bankomata jedne banke u središtu grada te ekran aparata za kavu u zgradi Glavnog kolodvora.

tramvaj5

Nakon što su uzeli uzorke, dostavili su ih mikrobiološkom odjelu Zavoda “Andrija Štampar”. Trebalo je sedam dana da bi se otkrilo postoje li u uzorcima bakterije ili uzročnici bolesti.

Tragovi znoja, šmrkalja i izmeta

Rezultati analize uzoraka s površina pokazali su da se na bankomatima i kartomatima u tramvaju nalaze tragovi znoja, šmrkalja, stafilokoka i ljudskog izmeta.

Loading..

Na svakom smo uzorku pronašli bili su vrlo slični rezultati. Na njima se nalazilo nekoliko identičnih vrsta bakterija, stafilokoke, takozvani Bacillus Cereus, koji može izazvati trovanje hranom, zatim aerobne mezofilne bakterije, koje su “normalne”, te nešto endobakterija, koje mogu biti fekalnog porijekla.

bankomat

bankomat6

Dvije dobre vijesti

No, ipak su došli i do dvije dobre vijesti. Naime, količina svega što su pokupili pokupili štapićima nedovoljna je za zarazu.  Na svim uzorcima bilo je oko 40-ak aerobnih bakterija po centimetru kvadratnom, a to je nedovoljno da bi se pokupila neka zaraza ili bolest.

Uz to, rezultati su bolji u usporedbi s Londonom, gdje su pronašli puno više tragova fekalija.

Dobra je i vjest da nisu pronašli patogene bakterije, poput Escherichije i salmonele.

eserihija

Higijena u London daleko lošija 

U Londonu su na ekranima pronašli zloglasni fekalni enterokok koji izaziva infekciju, stafilokoka, pa i listeriju.

“Tehnologija ekrana koji reagiraju na dodir sve je prisutnija u našem životu, ali ovi su rezultati pokazali da ljudi ne bi trebali jesti hranu bez pranja ruku nakon što su doticali takve površine, koje su nehigijenske i šire bolesti. Netko može cijeli dan paziti na higijenu i jednim dodirom na aparat poništiti sve”, rekao je liječnik Paul Matawele, koji je vodio istraživanje u Velikoj Britaniji, prenosi Jutarnji list.

ekranekran

 

 

Loading..

IZVOR: Novi.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *