VOZAČI, USKORO DOLAZE NOVA PRAVILA: Sve se mijenja, svaki automobil će morati imati JEDNU STVAR

Europska agencija za sigurnost saobraćaja (ETSC) najavila je da će svi novi automobili koji se budu prodavali na teritoriji Europske unije imati graničnik brzine. 

brzina2

Graničnici brzine, čije puno ime je “inteligentna asistencija u brzini” (ISA), koriste softver za prepoznavanje saobraćajnih znakova, kao i GPS podatke da odrede maksimalnu dozvoljenu brzinu na određenom dijelu puta.

brzina1

Ako vozač juri brže nego nego što je dozvoljeno, automobil će ga prvo na to upozoriti, a onda će ograničiti moć motora i sam smanjiti brzinu.

brzina3

Loading..

To znači da, ako i Njemačka ispuni obećanje i uvede ograničenje brzine na autoputu, automobili više nigdje u Europi neće moći da idu brže od 130 kilometara na sat.

brzina5

„Ovaj set pravila predstavlja veliki korak napred za sigurnost na putevima Europe i mogao bi da se spase od 25.000 života za 15 godina. Ipak, on će se odnositi samo na nova vozila, pa je važno da budu usvojena i implementirana što prije. Pravila sigurnosti na putevima u EU posljednji put su mijenjana 2009. i više nemamo vremena za gubljenje“, rekao je Antonio Avenoso, izvršni direktor Europske agencije.

brzina54

Oni namjeravaju da ovu novinu, kojom bi se spriječilo prekoračenje brzine na putevima Starog kontinenta, uvedu u naredne tri godine, a prijedlog su usvojili poslanici Europskog parlamenta.

Loading..

Izvor (novi.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *