Uradite ovaj jednostavan trik i zadržat ćete KRPELJE dalje od svog tijela cijelo ljeto!

Krpelji mogu biti opasni. Zato morate dobro paziti. U slučaju da se za vas zakači krpelj, otiđite ljekaru kako bi to odstranio.

Ako vi to sami radite, moguće je da ne izvadite čitavog krpelja i moguće je da ostane njegova nožica ili drugi dio, a to može dovesti do trovanaj u krvi.

Krpelji su prenosioci raznih bolesti, zato obratite pažnju. Mogu se zakačiti i za vaše životinje, pa ih redovno pregledajte.

Loading..
krpelj

Eterična ulja su idealna rješenja za ovaj problem, a neće vam naškoditi za razliku od preparata punih hemikalija.

Loading..

Možete nanijeti koju njihovu kap na kožu i utrljati Osim toga, dobri su osvježivači za vaš dom, pa ih možete pošpricati po prostorijama. Bolje je i zdravije od štetnih kupovnih osvježivača zraka.

krlezi

Ova eterična ulja su idelana za oslobađanje od krpelja:

Eterično ulje lavande: Tjera buhe, moljce, insekte, pacove,krpelje.

Eukaliptus je također dobar za ove svrhe, kao i eterično ulje limunske trave i nane.

lavanda

Njihov ugriz sam po sebi nije opasan, no može postati ako je krpelj zaražen. Naime, ti mali nametnici mogu biti prijenosnici nekih opasnih bolesti.

Stručnjaci kažu kako je virusni meningoencefalitis kojeg prenose krpelji najteži oblik tog virusnog oboljenja. Ističu da ova bakterijska bolest, ako se ne prepozna i ne liječi na vrijeme može biti itekako opasna.

Loading..

Zato je važno prepoznati prve simptome. Kod meningitisa su to temperatura i glavobolja, a kasnije smetnje vida i sluha te povraćanje. Kod borelioze to je crvenilo na mjestu uboda koje se postupno širi.

Treba naglasiti da se u svakom slučaju može i preventivno djelovati. Postoji cjepivo protiv krpeljnog meningoencefalitisa, a od ugriza se možemo obraniti raznim repelentima koji se nanose na kožu prije odlaska u prirodu.

krpelj

Izvor (novi.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *